neděle 11. listopadu 2007

Jedna z největších zaznamenaných přírodních katastof aneb sopka Krakatoa




Slyšeli jste o ní někdy? Já ne, až před pár týdny jsem zahlédla v televizním programu, že o ní bude dokument. Bohužel jsem ho neviděla, protože u mě doma to někdo jaksik nevydrží bez Ordinace v Růžové zahradě.Takže si o ní něco přečtěte:

Malý vulkanický ostrov Krakatoa ležící mezi Sumatrou a Jávou se stal synonymem pro jednu z největších zaznamenaných přírodních katastrof v historii lidstva. V srpnu roku 1883 zde došlo k výbuchu sopky. Za necelých 48 hodin bylo smeteno s povrchu země několik set měst a vesnic a zahynulo víc než 36 000 lidí. Po těch, kteří přežili, zůstaly deníky, záznamy očitých svědectví a výpovědí.

Ty sesbíral holandský vědec Rogier Verbeek, který v oblasti pobýval. Byl tehdy jedním z mála odborníků neštěstí přítomen. Díky jeho práci, která se stala základem moderní vulkanologie, si vědci dnes mohou udělat poměrně jasnou představu o tom, co se tehdy přihodilo.
Do výšky několika desítek metrů se vznesl oblak kouře a dýmu a výbuchy byly slyšet na několik desítek kilometrů daleko. Koncem května se Krakatoa uklidnila. Většinu obyvatel první signál předznamenávající hrozící katastrofu nevyděsil. Byli přesvědčeni, že je od ostrova dělí padesát kilometrů moře a tudíž, že jim nehrozí bezprostřední nebezpečí. Většímu zneklidnění nepřispěly ani malé otřesy, které se nesly ostrovem v následujících měsících a které den ode dne sílily.

Rozžhavené magma ukrývající se v hloubi vulkánu se po celou dobu snažilo dostat na povrch. 26. srpna 1883 sopka tlaku neodolala a čtyřmi explozemi lávu vyvrhla. Po dvanácti hodinách nepřetržitých erupcí se magmatický krb pod sopkou Krakatoa skoro vyprázdnil. Bez opory se vulkán začal hroutit. Následoval poslední výbuch. Sopka i část ostrova se roztrhla a propadla.

Prakticky zmizela v moři. Výsledný výbuch byl tak silný, že byl slyšet na stovky kilometrů daleko. Šlo o nejsilnější zvuk zaznamenaný v historii lidstva. Desítky kubických kilometrů popela, pemzy a horniny se řítily do oceánu, kde vytvořily tsunami vyšší než čtyřicet metrů, která zpustošila celé pobřeží. Sopečná erupce zničila 165 pobřežních vesnic a zanechala po sobě více než 36000 tisíc obětí.

a nejhorší nakonec:

Ze samotného vulkánu nezbylo téměř nic. Více než třicet kilometrů čtverečních pevné horniny prostě zmizelo. Během 48 hodin se Krakatoa doslova rozpadla. V roce 1927 se však v Sundském průlivu v hloubce 300 metrů objevily náznaky nových podmořských erupcí. Na místě rozpadlé Krakatoy se objevila nová sopka, která dnes roste rychlostí pěti metrů za rok. Indonésané ji nazvali Anak Krakatoa – Syn Krakatoy. V jejím dosahu dnes žijí miliony lidí. A Anak Krakatoa stále je stále větší a větší.

Žádné komentáře: